neděle 15. března 2015

Radegast index – lepší jej zrušit?

Už druhou sezónu patří mezi oficiální hokejové statistiky české hokejové extraligy tzv. Radegast index. Ten sleduje zablokované střely, hity a +/- body (za pobyt na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech). Cílem je změřit bojovnost a obětavost hráčů.



Ale je skutečně hráč či tým, který má více hitů a zablokovaných střel bojovnější a obětavější, než například hráč (nebo tým), který je techničtější, bruslařsky kvalitnější a kombinačně vyspělejší a díky své kvalitě nemá třeba ani potřebu tolik blokovat střely a vrážet do soupeřů. I takový hráč a tým bezpochyby většinou makají na 100 %, ale jejich bojovnost a nasazení se nemusí nutně odrazit v počtu hitů a zablokovaných střel. Nehledě na to, že od puku můžete soupeře odstavit i jinak než hitem.

Kouč St. Louis Blues Ken Hitchcock před rokem na toto téma v rozhovoru pro nhl.com řekl, že údaj o zablokovaných střelách je nejméně užitečnou statistikou v lize: „Pokud často blokujete střely, znamená to, že je puk často ve vašem obranném pásmě. Pokud jste týmem, který blokuje mnoho střel, tak máte problém ho získat.“ Hitchcockův tým přitom v loňském play-off v jednu chvíli vedl právě statistiku zablokovaných střel.

Pokud má hráč možnost zblokovat střelu v oslabení nebo třeba při hře 5 na 5, ať to klidně udělá, na tom není nic špatného, je to součást hry, ale důkladnější pohled na čísla neukazuje, že by byl velký počet zblokovaných střel a hitů něčím vyloženě pozitivním, co by se mělo odměňovat oficiálním oceněním. Mimochodem, ke stejnému závěru dojdeme i při analýze statistik z NHL, kde čísla o hitech a blokovaných střelách sbírají daleko déle, než v extralize.

Ale zůstaňme u extraligy. Existuje významnější souvislost mezi počtem hitů či zablokovaných střel a počtem bodů (a tedy i umístěním týmu) v základní části? Jednoduchá analýza statistik za poslední dvě sezóny nic takového neodhalila. Samozřejmě jsou různé herní styly, některé týmy sází na kombinaci, jiné na mix kombinační hry a agresivity a některým týmům vzhledem ke kvalitě hráčů nezbývá nic jiného než alespoň narážet soupeře na mantinely a blokovat jednu střelu za druhou.

V uplynulé základní části sezóny 2014/15 měla nejvíc zablokovaných střel Olomouc, která skončila předposlední. V minulé sezóně to byl Liberec (9. tým základní části). V loňském ročníku ve statistice hitů kralovalo Kladno, poslední tým základní části. Na druhou stranu je tu třeba letošní vítěz základní části Třinec, jenž skončil druhý v hitech a zablokovaných střelách.  Ale Třinec hlavně předvádí kvalitní útočný hokej a tvrdost a důraz jsou jen jednou z ingrediencí (napadá mě podobnost s LA Kings).

Při nepovedeném startu Zlína do této sezóny se někteří novináři oháněli Radegast indexem a tím, že v něm Zlínu patří spodní příčky. Podle nich to byl důkaz, že týmu chybí bojovnost a obětavost a receptem ke zlepšení mělo být více hitů a zablokovaných střel. Jako kdyby Zlín k úspěchům v předchozích sezónách dovedla hra a la Broad Street Bullies (v mistrovské sezóně byli Ševci v základní sezóně v součtu hitů a zablokovaných střel až 9. stejně jako druhý finalista z Brna). A divně zní takové rady v zemi, která si zakládala (zakládá) na české hokejové škole.

Korelační koeficient u součtu hitů a zblokovaných střel vs. počtu bodů (v základní části) vyšel 0,09, což značí velmi nízkou souvislost. U samotných hitů vyšel 0,20, což už je lepší, naopak koeficient zablokovaných střel je -0,11, tedy lehce negativní vztah mezi počtem zablokovaných střel a počtem bodů získaných v základní části. Neznamená to, že více zablokovaných střel vede k prohrám, ale to, že ve větší míře přece jen blokují slabší týmy. Nemám nic proti hitům a blokování střel, je to součást hry, ale mnohdy je to z nouze ctnost než jednoznačná známka nasazení a obětavosti.




Zacitoval bych z článku, jenž vyšel nedávno na nhl.com (http://www.nhl.com/ice/news.htm?id=754099): Hity jsou prominentní ukázkou sporu mezi puristy a komunitou analytiků. Podle puristů jsou hity rozdílovou činností, analytici jejich důležitost zpochybňují. Aby svá tvrzení vyhodnotili, otestovali analytici důsledně dostupná čísla. Co je to hit? Jak se počítají? Vedlo více hitů historicky k více výhrám.

Jak se ukázalo, hity jsou nespolehlivá statistika. Tým, který má puk více na hokejkách, má méně příležitostí k narážení soupeřů. Existuje velmi malá korelace mezi hity a vítězstvími. Hit je ukázkou herní činnost, která může být užitečná, ale zároveň jsou statistiky o počtu hitů zavádějící.“

Abych odpověděl na otázku z nadpisu. Zavádějící mi přijde i Radegast index, nejenže míchá hrušky s jabkama, konkrétně +/- body s herními činnostmi (hity a zablokované střely), ale i samotná čísla o počtu hitů a blokovaných střel mají zanedbatelnou vypovídací hodnotu. Radegast index je tak spíše marketingový produkt, bez něhož by se extraliga obešla.

Žádné komentáře:

Okomentovat