úterý 20. října 2015

Statistický souhrn Synot ligy po 10. kole


Česká první liga má odehráno deset kol, tedy třetinu soutěže. Při té příležitosti jsem připravil pár grafů znázorňující sílu jednotlivých týmů podle základních statistik, jako jsou počty střel pro a proti, efektivita střelby, držení míče či přesnost přihrávek.

Bohužel mainstream média často končí popis statistik u vstřelených a inkasovaných branek, získaných bodů, ale to jsou věci, které nemusí zcela odrážet fundamenty nebo jinak řečeno skutečnou sílu týmů v lize.

Na grafech není myslím nic komplikované, tak alespoň si dovolím základní popis a můj názor na to, kdo si to rozdá o titul, kdo by mohl bojovat o poháry a kdo naopak bude hrát o udržení. Plus trochu teorie.

Musím upozornit, že českou ligu nesleduju tak bedlivě jako Premier League, ale řekl bych, že statistiky dokáží leccos napovědět a jen škoda že jejich není k dispozici více.

Pro inspiraci se stačí podívat na statistické servery whoscored.com, squawka.com, Objective Football a analytické blogy jako např. statsbomb.com nebo fotbollssiffror.wordpress.com.

Všechny statistiky ze Synot ligy jsem přebral ze stránek synotliga.cz, takže jsou oficiální. Počty střel proti a střely na bránu proti si počítám po každém kole, protože ve statistické sekci nejsou k dispozici.

Pro grafy mi byl inspirací Ben Mayhew (@experimental361), ale ten je má mnohem hezčí.

Počty střel pro a proti (všechny střely včetně těch co šly mimo nebo byly zblokované)



Čtveřice Plzeň, Sparta, Mladá Boleslav a Jablonec ukazují svou střeleckou dominanci. Nejenže jsou na tom nejlépe, co se střeleckých příležitostí týče, ale také umožní svým soupeřům nejméně střel. Jablonec však zaostává v gólové produkci (jak uvidíme na dalším grafu).

Na tomhle grafu chcete být co nejvíc vpravo a co nejvíc dole a naopak nechcete být hodně vlevo a hodně nahoře. Liberec zatím zaostává za hlavními kandidáty na titul Spartou a Plzní zejména v obranné fázi. Proto si nemyslím, že by i přes dosavadní bodový zisk zasáhl do boje o titul, ale na pohárových příčkách by skončit mohl.

Graf nám nic neříká o kvalitě střel, tenhle faktor může hrát určitou roli. Počet střel pro a proti mohou také částečně ovlivnit tzv. score effects. Tým, který dotahuje náskok soupeře má tendenci relativně víc střílet ve snaze srovnat nebo otočit vývoj utkání. Může to být způsobeno větší útočnou aktivitou a taky defenzivnějším pojetím hry vedoucího týmu. (Tohle by vydalo na samostatný článek.)

Efektivita útoku



Graf znázorňuje počet střel a počet střel nutných v průměru na vstřelení jednoho gólu. Hlavně Příbram dokázala vytěžit z mála maximum, otázka zda jí to vydrží. Spíš ne a na jaře bude hrát o záchranu, ale Starka si to ošetří.  Pěkně vidět je slabá efektivita Jablonce v porovnání s týmy z čela tabulky. Nejhůř je na tom Bohemka. S dalším průběhem sezóny by ale mohlo dojít k regresi k průměru, jinak řečeno góly přijdou.

Zjednodušeně se dá říct, že lepší týmy střílí více gólů, protože více střílí a inkasují méně gólů, protože na jejich bránu jde méně střel. S přibývajícím počtem kol se rozdíly v efektivitě snižují, i když ne zcela.

Opět na efektivitu mohou mít určitý vliv score effects, na datech z Premier League se ukázalo, že kvalita střel dotahujícího týmu má relativně nižší kvalitu. Ale tahle data nemáme pro Synot ligu k dispozici.

Takhle nějak fungovala regrese k průměru v Premier League v sezóně 2014/15.


Efektivita obrany


Graf ukazuje, kolik střel jde v průměru na zápas na bránu daného týmu a kolik střel potřebují soupeři ke vstřelení jedné branky. Jak vidno na branku do sítě Sparty se soupeři hodně nadřou. Může to být smůla soupeřů ale i kvalitou defenzívy Sparty. Asi kombinace obojího, zvlášť když to porovnáme Plzeň a Jablonec se v tomhle od zbytku ligy nijak neodlišují.

Gólů v síti Sparty asi mohlo být o něco víc, možná to teprve přijde. Zase ta regrese (doporučuji přečíst např. příslušnou pasáž ve Thinking, Fast and Slow od Kahnemana). Tu bych očekával u Slavie, myslím, že nízký počet obdržených branek neodpovídá kvalitě obranné hry. To samé se dá říci i o Liberci.

Držení míče, střelecká aktivita v útočné třetině



Do posledního grafu jsem vměstnal tři ukazatele. Na ose x je Total Shots Ratio (TSR – poměr střel a proti) znázorňující střeleckou dominanci týmu ve finální třetině hřiště. Na ose y je obvyklý ukazatel Držení míče (v %). Takže můžeme porovnat, jak dokáže ten který tým přeměnit držení míče ve střeleckou aktivitu.

TSR tu slouží jako náhrada za držení míče ve finální třetině hřiště. To jak je tým schopen kontrolovat hru ve finální třetině hřiště mi přijde důležitější, než to jestli má vysoké % držení míče, ale míč si přitom mohou mezi sebou sterilně ťukat obránci a defenzivní záložník na svojí půlce neb ve středu hřiště.

Barva kolečka znázorňuje % úspěšnost přihrávek. Kvalitní týmy by měly mít vysokou úspěšnost a být tedy co nejvíce napravo a nahoře. Opět mi to vychází, že Jablonec patří výš, než ukazuje ligová tabulka. Zlín i přes dobrý start je spíš kvalitou tým zralý na záchranářské práce. Slavie bude muset v dalších přestupových oknech hodně nakupovat, aby se kvalitou vyrovnala čtveřici, co je nejvíc napravo.

Toť vše. Všechna data jsou k dispozici ke shlédnutí i ke stažení zde: https://public.tableau.com/profile/jarek3913#!/vizhome/Synotliga-stats201516/Potystel1516
Jarek Krejčí (jarek.krejci@gmail.com, @championship365)

Žádné komentáře:

Okomentovat